21 Ağustos 2009 Cuma

İLK ORUÇ İLK İFTAR..











Ramazan bu sene sıcaklara denk geldi. İlk gün şehirde bir hareketlilik vardı. Özellikle iftariyelik satan dükkânlar rağbetteydi. Kastamonu pastırması fiyatıyla cep yaksa da vatandaşlar tarafından gram gram da olsa alınıyordu. Hurma, peynir zeytin herkes kesesine göre akşama bir şeyler alıyordu.
Akşamüzeri bir başka telaş başladı. Geleneksel hale gelen pide alma mücadelesi. Fırınların önü tıklım tıklım. İnsanlar bir an önce pideye kavuşma yarışı yapıyorlar. Sanayideki Meşhur Trabzon ekmeği yapan fırınlardan Emeksizoğlunun içine giriyorum. Bir kalabalık herkes bir şeyler istiyor. Fırından çıkan sıcacık pideler kapışılıyor. O sırada fırın sahibi Lütfü Bey geliyor.
—Ramazan ayınız mübarek olsun yine telaştasınız diyorum.
Ellerini iki yana açıyor
—Şükür bu günlere kavuşturana. diyor.-Niye bu kadar kalabalık diyorum.Halkımız bizi tercih ediyor bizde elimizden geldiğince bu teveccühe layık olmaya çalışıyoruz diyor.Pide almak için araya torpil koyanlar tanıdıkla gelenler ne ararsanız var.Dediğim gibi bu pide kuyruğu,bu pide alma mücadelesi artık ramazanın geleneksel davranışlarının arasına katıldı.
Pideyi alıp eve geldim. Televizyonun karşısında oturup bekledik.
Saat 19 45 Kastamonu için iftar vakti.
Camilerin minareleri aydınlandı, hoca ilk ezanı okudu.
“Allah’ım senin rızan için oruç tuttum sana inandım sana güvendim. Hamdolsun verdiğin nimetlere” deyip. Besmeleyle hurmayı ağzımıza attık.
Allah tüm inananların orucunu kabul etsin..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder